Як налагодити свій раціон та захиститися від імунодефіциту.
Дефіцитні стани не дуже залежать від пори року.
Вони – завжди накопичувальні та продиктовані грубими помилками у харчуванні: надлишку прозапальної групи (цукор, рафіновані злаки та олії, надлишок молочної їжі).
А також одноманітністю раціону, недоїданням та переїданням.
Особливо небезпечні дефіцити макронутрієнтів: недоїдати білка, цілісних рослинних жирів, складних вуглеводів. Іноді це більш критично для здоров’я, ніж дефіцит певного вітаміну або мінералу.
Зміна мікробіому кишечника ( а 80% імунної тканини – знаходиться саме там) відбувається за допомогою харчування.
Західна дієта – дно. Західна – це та, що відсилає до переробленої їжі.
Жир і цукор у сучасній формі – основна шкода для організму: цукрозамінники, маргарини, кулінарні жири.
Бактерії здорової нормофлори харчуються різним субстратом, насинтезувати ці форми у лабораторії складно.
Також по темі: ТОП "найбрудніших" і "найчистіших" продуктів Перекуси: безпечні чи ні (і з якими продуктами варто дружити) 10 популярних сніданків, яких краще уникати (і чим їх замінити)Харчування – це НЕ банально.
БАД – це непогано, але поки не буде змін у раціон, вводити їх не має сенсу.
Харчування має бути різноманітним, це критично важливо! Годуйте свій кишечник про-і пребіотиками, волокнами, цільною їжею, максимально різнокольоровою і по сезону.
Чим більш кольорова їжа – тим краще.
Чим більше оболонок вона збереже (запікати не філе птаха, а цілого, на кістці, батат – шкіркою, яблуко та огірки – не чистити).
Вивчіть сезонні продукти, надавайте перевагу саме їм, і лише потім трохи доповнюйте імпортними. Це – нормальний шлях у здоровий раціон.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим шкідливі рафіновані олії.
Фото: Pexels