УКР
ICTV - Разом краще
УКР
ICTV Ранок 11.10.2021 16:20
11.10.2021 16:20
Поділитися

Рафінована олія і трансжири: чому це отрута для організму

Рафінована олія фото Анастасія Голобородько
Анастасія Голобородько
Сертифікований нутриціолог, консультант із харчування, фуд-терапевт. Консультант ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування

Чому я проти рафінованих олій? Тому що по суті це трансжири у чистому вигляді. 

Трансжири – це жири, створені людиною для додання їжі насиченого смаку, пластичної текстури і продовження термінів зберігання (непоганий дешевий консервант).

По суті те, що ми називаємо транс-жирами, технічно називається транс-ізомери. Це молекулярно змінені, в тому числі рафіновані, гідрогенізовані, вибілені, дезодоровані жири, частіше рослинного походження.

По суті це моторна олива, коли не має значення, з якої сировини вона зроблена.

Якщо сильно спростити, організм відразу не розуміє, що це – класна оливкова олія Extra Virgin або вафелька з маргарином із прикассової зони.

Перетворення молекулярно поламаних олій може призвести до утворення небажаних з’єднань, їх утримання у організмі і складного розщеплення.

Дезодорування проходить при високих температурах – 200-240С, в вакуумі і протягом тривалого часу. Відбувається ще й тривале окислення масла, тому що потрібно видалити летючі компоненти: вільні жирні кислоти і фосфоліпіди.

Під час впливу високих температур невелика кількість хороших ненасичених жирних кислот – ліноленової, лінолевої – перетворюються на ізомери трансжирних кислот. Власне, це і є наші транс-жири.

Все рандомізовані, якісні дослідження доводять, що вони чинять несприятливу дію на організм.

У першу чергу, це фракції холестерину. Вони впливають на пухкі судинні стінки, викликають гіпертонію і зміну ліпідного профілю. Усе це шлях у преддіабет.

Навіть якщо метаболізм хороший і тіло ще молоде, повністю змінений на молекулярному рівні жир не піде на користь.

Якщо підсумувати, регулярне вживання маргаринів і цих гідрогенізованих, рафінованих, очищених реактивами, відбілювачами, високою температурою і окисленням олій призводить до:

1. Серцево-судинних патологій
2. Преддіабету через порушення ліпідного спектру.
3. Ожиріння.
4. Хронічного запалення
5. Стимулювання аутоімунних захворювань.
6. Пригнічення природного детоксу печінки

Індивідуальні консультації – на сайті Анастасії Голобородько.

Нагадаємо, раніше нутриціолог розповіла, чому перекуси це шкідливо.

Фото: Pixabay

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

11.10.2021 16:20



Загрузка...

Дивіться на ICTV

ВГОРУ
Вгору

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: