Environmental Working Group – NGO та група активістів у США, які спеціалізуються в галузі досліджень про сільське господарство, токсичні хімічні речовини, забрюднювачі питної води.
Простіше кажучи, хлопці і дівчата досліджують продукти харчування на забруднення пестицидами.
⠀
Щорічно, після закінчення робіт, вони формують та публікують 2 списки:
⠀
1. Dirty dozen – найбільш забруднені пестицидами продукти харчування, які краще купувати вирощеними органічним способом;
⠀
2. Clean fifteen list – продукти харчування, які можна купувати будь-якими, чи майже будь-якими.
⠀
Дослідження проводилися в США, але, як показує практика, цим списком можна скористатися й у східній Європі. Відхилення мінімальні.
Найбрудніші продукти харчування
- Полуниця
- Шпинат
- Кейл, мангольд та інша листова зелень
- Нектарини
- Яблука
- Виноград
- Черешня
- Персик
- Груша
- Солодкі перці
- Селера
- Томат
- Картопля
- Качанні салати
- Лохина
Найчистіші продукти харчування
- Авокадо
- Солодка кукурудза (включаючи вирощену ГМО, але в східній Європі є питання переїзду кукурудзи до “брудного” списку)
- Ананас
- Цибуля
- Папайя
- Зелений горошок
- Баклажан
- Спаржа
- Броколі
- Качанна капуста
- Ківі
- Цвітна капуста
- Вирощені гриби
- Гарбуз
- Диня
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи варто робити перекуси.
Фото: Pexels