Чи варто перекушувати і чим загрожує занадто часте споживання їжі?
У сучасному світі епідемія перекусів. Раніше люди їли менше і рідше. Їжа завжди історично була більш-менш регламентована, часто її супроводжували ритуали.
Ми це втратили, і сьогодні 73-75% людей перекушують. І виходить, що вони їдять 5, 6, 7 разів на день.
Потрапляння навіть маленького шматочка їжі в шлунок запускає цілу низку біохімічних процесів. На будь-яку курагу або флет-вайт виділяються травні ферменти, наповнюються залози, виробляється інсулін (привіт, ожиріння, що зростає у світі), знижується грелін, який відповідає за адекватне розуміння голоду в тілі.
Коливання, що повторюються багато разів, запускають звичайний, базовий і всім знайомий процес: гомеостаз, тобто саморегуляцію і адаптацію. Тіло буде прагнути врівноважити процеси (і 7-разову їжу теж), буде виділяти гормони.
Розбалансування небезпечне.
Також по темі: Типові помилки у харчуванні: що треба знати про прийоми їжі Як перейти на правильне харчування: поради нутриціолога 5 міфів про харчування, яким не можна віритиЯкщо узагальнити, у надмірної ваги і інсулінорезистентності є 3 причини:
- якість їжі та її порція (рафіновані зерна, цукор і масло);
- часті підвищення інсуліну (перекушування);
- тривалість моделі поведінки (перекушування роками).
Разом це створює поганий харчовий патерн і нездорові звички, які накопичуються. А де вони проявляться, вирішить або спосіб життя, або генетика, яка знайде тонке місце – в обміні речовин і жирових клітинах, на стінках судин або кишечника, у запаленнях тощо.
Триразовий прийом їжі підходить усім.
Іноді потрібен 2-3 разовий, дуже іноді – 3-4. Але часте, дробове харчування від 4 раз і вище – прерогатива немовлят, дітей, хворих на туберкульоз (деякі патології шлунково-кишкового тракту) і атлетів, у кого спорт – професія, і є великі витрати ресурсів тіла.
Якщо хочете здоровий підхід у їжі – припиніть постійно жувати.
Десерт можна, печеньку і випічку теж можна, шоколад (само собою, все хорошої якості) можна. Але приєднуйте це до прийомів їжі.
Дружити, в цілому, ми будемо взагалі з усіма продуктами, крім штучних: фастфуду, фритюру, відшліфованих, очищених, вибілених, гомогенізованих мас і продуктів переробки насіння, олій і цукру.
Їжа, схожа на їжу, окей? На свій первісний вигляд ????
Відповідно, навіть до келиха вина ви вибираєте не гріссіні і сухофрукти (концентрація фруктози!), а????????
- Горіхи (мигдаль, грецький, пекан, макадамія, бразильський)
- Насіння (гарбузове, конопляне, кедрове)
- Оливки зелені, в’ялені
- Авокадо / гуакамоле
- Кокос свіжий і кокосові чіпси без олії
- Кокосовий йогурт / чіа-пудинг на кокосовому молоці без підсолоджувача.
- Дуже витримані сири (тверді, які кришаться, з козячого або овечого молока). У пріоритеті пекоріно, але можна і рокфор.
- Лосось гравлакс, солона сьомга, масляна, оселедець.
- Сало 🙂
- Яйця з песто або ікрою тріски
- Нарізані овочі, які ростуть над землею (огірок, редис, дайкон, фенхель, селера). Їх можна їсти разом із пюре з авокадо або з тахіною.
Варіанти для солодкоїжок:
- Чорний шоколад, бажано – з горіхами.
- Чіа-пудинг на горіховому молоці
- Чорні ягоди
- Червоні ягоди (кущові, не черешня)
- Папая
Індивідуальні консультації – на сайті Анастасії Голобородько.
Нагадаємо, раніше нутриціолог розповіла, що не варто їсти на сніданок.
Фото: Pexels