ICTV Ранок 14.11.2021 10:00
14.11.2021 10:00
Поділитися

Не тільки хамон і паелья. Які страви іспанської кухні варто спробувати

Не тільки хамон і паелья. Які страви іспанської кухні варто спробувати

Страви іспанської кухня, які неодмінно варто спробувати.

Іспанська кухня – смачна, ситна та колоритна.

Вона складається з доволі простих продуктів, але страви виходять апетитними та незвичайними.

Основні інгредієнти – свіжі соковиті овочі, морепродукти, риба, м’ясо, оливкова олія та пряні трави.

Найпопулярніші способи приготування – це запікання та обсмажування.

То які іспанські страви варто спробувати під час подорожі цією країною, чи просто завітавши до традиційного ресторанчика в Україні? Детально розповідаємо в матеріалі.

Популярні іспанські страви

Тапас

Тапас – це традиційна іспанська закуска до вина чи пива.

Так називають бутерброди з найрізноманітнішими начинками, які так люблять в Іспанії. Це може бути все, що завгодно: курка, анчоуси, оливки, авокадо, томати…

До речі, слово «тапас» перекладається українською мовою як «кришка».

І ось чому.

У давнину під час їжі ними накривали келихи з напоями, щоб туди не потрапили комахи.

Мігас

А ця страва – чудова ідея для тих, хто не любить викидати рештки їжі. Адже основний її інгредієнт – черствий хліб.

Його кришать поверх різноманітних (також накришених) інгредієнтів – м’яса, ковбаси, овочів.

Цю страву колись вигадали незаможні фермери, які шукали недорогий, але поживний сніданок.

Суп Гаспачо

А цей суп – взагалі ван лав!

Гаспачо – це стиглі помідори, запашні солодкі перці, хрусткі огірки, гостренькі часничок та цибуля.

Усе це заправляється свіжою оливковою олією, перебивається в крем та охолоджується.

Для спекотної іспанської погоди кращої страви не знайти. Та й приготований з українських продуктів, гаспачо теж смакує недурно.

Паелья

Паелья – одна з найбільш відомих іспанських страв.

Вона віддалено нагадує плов, адже її основний інгредієнт – рис, приготований у жаровні з товстими стінками.

Також по темі: Мексиканська кухня: які страви варто спробувати Грецька кухня: 10 страв, які варто спробувати Страви з каштанів і цілющі напої. Емігрантка про національну кухню Туреччини

Традиційно паелью готують із морепродуктами, втім можна зустріти і варіанти з курки, кролика чи навіть її вегетаріанський овочевий варіант.

Також до справжньої паельї додають шафран, що надає страві неповторного аромату.

Хамон

Розповідати про іспанську кухню й нічого не сказати про хамон – неможливо. Адже це, без перебільшення, національна гордість іспанців.

Хамон ­– це сиров’ялений свинячий окіст задньої ноги.

Існує 2 основних його види – серрано та іберіко.

Хамон серрано виготовляють із м’яса звичайних свиней, які не дотримуються спеціальної дієти чи випасу.

Хамон іберіко роблять із спеціальних чорних іберійських свиней, які знаходяться на свіжому повітрі та харчуються виключно жолудями. У результаті їхнє м’ясо набуває насиченого смаку та особливого смаку. Звісно ж, ціна хамона іберіко – відповідна.

Морські гребінці

Морські гребінці – фірмова страва в іспанському регіоні Галісія.

Їх тут готують по-особливому. Спочатку обсмажують в оливковій олії з шинкою, травами та крапелькою бренді.

А потім укладають усе на дно великої мушлі, посипають хлібними крихтами та запікають.

Виходить дуже оригінально і смачно.

Картопляна тортилья

Один із іспанських спеціалітетів – картопляна тортилья.

Найчастіше цю страву подають на сніданок.

Тортилья – це омлет зі шматочками цибулі та картоплі, підсмажений на запашній оливковій олії.

Іноді її розрізають на шматочки, кладуть на хліб та подають як тапас.

Туррон

Якщо не можеш жити без солоденького – обов’язково спробуй туррон, або ж мигдальну нугу. У його складі – мигдаль, мед та яєчний білок.

Виготовляють туррон здебільшого в іспанській провінції Аліканте. Мигдальні горіхи використовують місцеві.

Цей смаколик традиційно вважається різдвяним, втім іспанці їдять його цілий рік. А все тому, що це ну дуже смачно!

Чуррос 

Ще одна солодка іспанська страва – чуррос.

Цей десерт готують із заварного тіста, приблизно такого, з якого роблять еклери. От тільки в Іспанії його не запікають, а смажать у фритюрі.

А потім посипають корицею, цукровою пудрою та їдять із розплавленим шоколадом.

Чуррос бажано їсти гарячим, запиваючи запашною кавою або чаєм.

Сангрія

Сангрія – це оргінальний напій на основі вина.

У нього додаються шматочки сезонних фруктів, газована вода, цукор, а іноді – ще й прянощі.

Сангрія буває червоною або білою, залежно від вина, з якого її готують.

Для спекотної іспанської погоди це ідеальний алкогольний напій.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про страви італійської кухні.

Фото: Pexels

Аліна Литвиненко

14.11.2021 10:00

Топ-відео

Гарячі матеріали

Загрузка...

Ведучі каналу

Дивіться на ICTV

Вгору

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

    ВГОРУ