ICTV Ранок 05.02.2022 09:00
05.02.2022 09:00
Поділитися

“Волосопад”. Чому після COVID-19 випадає волосся і що робити

красиве волосся фото Анастасія Голобородько
Анастасія Голобородько
Сертифікований нутриціолог, консультант із харчування, фуд-терапевт. Консультант ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування

Чому після коронавірусу починає випадати волосся, і як це зупинити? Розбираємося разом.

Хтось помічає цей симптом сильніше, у когось він проходить непоміченим.

Але через 2-3 місяці після перенесеного коронавірусу будь-якого штаму випадіння волосся дуже ймовірне.

Варто зрозуміти причини – і рухатися до їхнього усунення.

Причини випадіння волосся

Зазвичай працює одразу комплекс причин.

Підвищення температури

Підвищення температури – вже причина для випадіння.

Причому, не миттєвого, а на певному етапі зростання волосся, через 2-6 тижнів. Це називається телогенова елімінація. Може тривати до 9 місяців.

Клітини GALT  у кишечнику за півроку прийдуть до тями і все налагодиться.

Стрес

Стрес, просто стрес від факту та перебігу захворювання – теж достатня причина.

Але зазвичай накладається «щось ще»: аутоімунне захворювання, дефіцити (насамперед, анемія), різкі зміни рівня гормонів (є реакції, коли вони «присипляють» фолікули волосся, і ті слабко оновлюються).

Тому варто перевірити щитовидну залозу, інсулін та андрогени.

Печінка і жовчний

Печінка і жовчний міхур повинні добре працювати, інакше жиророзчинні вітаміни погано засвоюватимуться.

Від цього залежать рівні вітамінів В12, Д, а також селену та цинку, які впивають на стан волосся.

Що вживати, якщо волосся почало випадати?

Адаптогени

Особливий клас нешкідливих біологічно активних речовин, які оптимізують обмінні процеси, мають універсальну відновлювальну дію, збирають ясність і фокус, не викликаючи зрушень у нормальній діяльності організму.

Вони містяться у таких продуктах: родіола рожева, ашваганда, елеутерокок, лимонник, женьшень та вищі гриби – кордицепс, рейші, чага.

Можна вживати будь-який із цих продуктів, але робити це варто у першій половині дня.

Цинк

Не варто пити цинк тим, у кого анемія. Він “губить” інші метали.

Але в імунограмі підтримує nk клітини і зростання t-хелперів. Достатня кількість піколінату цинку – 30 мг.

Мідь

Цей елемент містить рідкий хлорофіл. Але синтетичний, оскільки у натуральному багато магнію, а нам потрібно, щоб було достатньо досить міді.

Рідкий хлорофіл – ще антипатоген хороший, тож усуне недружню флору, кишечнику сподобається.

Вживайте його у різний час із цинком. І радійте підпушку вже за кілька тижнів.

Льон

Замість льону це може будь-який продукт, що зміцнить слизовий шар: солодка, L-глутамин, слизький в’яз, мастикова смола. Але я за лляні смузі з ягодами.

Підтримка для печінки

Я за альфа-ліполієву кислоту, чорний кмин, куркумін або SAMe (Гептрал). Щоб печінка працювала як годинник.

Фото: Pexels

Також по темі: Цільнозерновий хліб на заквасці: у чому його сила Здорове харчування. Як оптимізувати свій раціон? "Зимові" продукти: як харчуватися в холодну пору року
05.02.2022 09:00


Топ-відео

Гарячі матеріали

Загрузка...

Ведучі каналу

Дивіться на ICTV

Вгору

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

    ВГОРУ