УКР
ICTV - Разом краще
  • Головна
  • Проекти
  • Відео
  • Онлайн
УКР
ICTV Ранок 31.01.2022 12:50
31.01.2022 12:50
Поділитися

Цільнозерновий хліб на заквасці: у чому його сила

цільнозерновий хліб фото Анастасія Голобородько
Анастасія Голобородько
Сертифікований нутриціолог, консультант із харчування, фуд-терапевт. Консультант ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування

Ми часто чуємо, що “хліб на заквасці”, “хліб із цільного зерна” більш звичайні, ніж класичний білий хліб на дріжжах.

Але завдяки чому досягається такий ефект?

Розбираємо 5 найважливіших пунктів.

Глікемічний індекс

Глікемічний індекс хліба зворотньо пропорційний його об’ємній масі. При використанні закваски хліб виходить щільнішим.

У ньому також більше органічних кислот, що виробляються за рахунок присутності молочнокислих бактерій, а тому має найнижчий глікемічний індекс серед хлібів.

Термін зберігання

Хліб на заквасці має більш тривалий термін зберігання.

Так-так, він спокійно живе в холодильнику 5-7, навіть 9-10 днів, та його смак (на мій погляд) лише покращується.

Переносимість глютену

Завдяки заквасці, покращується переносимість глютену, оскільки включається процес протеолізу.  Цьому сприяють протеази мікроорганізмів закваски, просто повірте 🙂

Глютен – білок, тривала нормальна ферментація не прибере його у нуль, але знизить.

цільнозерновий хліб фото

Якість інгредієнтів

Часто виробники хлібів на «живій» заквасці більш усвідомлено підходять до вибору та якості своїх інгредієнтів. Ось такий тренд.

Якщо дріжджі не швидкодіючі з пакетика, то й борошно, майже напевно, ретельно відібране, нерідко з додаванням цільнозернового, не тільки пшеничного.

Різноманітність, цілісність – win-win.

Кислотність

Кислотність закваски сприяє засвоєнню мікроелементів у травному тракті.

У самій заквасці є фітаза, спеціальна група ферментів.

Мікробна фітаза робить більш доступними фосфор, кальцій, цинк, мідь, інші мікроелементи, що містяться в хорошому борошні з пристойних, корисних цільних зернових.

Такі хліби містять набагато більше мікроелементів, ніж хліб не на заквасці, тому нормально засвоюються.

І, звісно, фундаментально краще, ніж “білі” – рафіновані – сорти хліба.

До речі, “темний” хліб – не дорівнює “добрий хліб”. Добрий – хліб на заквасці, хліб із цільного зерна.

Фото: Pexels

Також по темі: Здорове харчування. Як оптимізувати свій раціон? "Зимові" продукти: як харчуватися в холодну пору року Дозвілля та хобі: як зробити своє життя наповненим

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

31.01.2022 12:50



Загрузка...

Дивіться на ICTV

ВГОРУ
Вгору

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: