ICTV Ранок 27.04.2022 12:00
27.04.2022 12:00
Поділитися

Кишківник дає збій? До чого тут війна і як налагодити його роботу

здорова їжа фото Анастасія Голобородько
Анастасія Голобородько
Сертифікований нутриціолог, консультант із харчування, фуд-терапевт. Консультант ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування

Кишківник часто дає збій під час неспокійного часу. Але! Якщо він не здоровий – ви теж. Адже саме він відповідає за те, як ми:

 

 

  • отримуємо поживні речовини з їжі;
  • протистоїмо патогенам;
  • регулюємо гормони, тощо;

Проблеми кишківника часто – це накладення факторів: харчування, відсутність розуміння, що як впливає на органи, погана екологія, тривалий стрес, медикаменти, проблеми з печінкою і т.д.

Ще функціональні захворювання кишківника (ензимопатія, запалення та нефукнціональність органів), хронічні захворювання, ВЗК.

А також неправильний спосіб життя, різке погіршення їжі та ритму, індивідуальні реакції, непереносності та псевдоалергії, на які давно не звертаєте уваги (кисломолочне, бобові, пшениця найчастіше).

Щоб відновити якісну роботу органу, лише пробіотиків чи ферментації не достатньо.

Ключем стане ретельне пережовування та гідратація, комусь – харчування виключно на рослинній основі та виключення обробленого м’яса, комусь – їжа з легкого білку.

Стрес – ворог пускового механізму захворювань шлунка. Кишківник може відновлюватися лише у розслабленому стані.

Симптоми проблем із кишечником

• Здуття

• Запор

• Випорожнення 4+ разів на день

• «Плавучий» кал

Усе це – знаки, що кишечнику потрібна увага.

Також по темі: Продуктовий запас для бомбосховища: поради нутриціолога Де брати вітаміни, якщо скінчилася зелень та овочі "Здорова" продуктова корзина: що там має бути?

Що робити для відновлення роботи кишечника

• Нормалізація рівня інсуліну: виключаємо цукор повністю. Проміжок між їжею має становити 4-5 годин.

• Знизиження токсичного навантаження: паління, алкоголь, надлишкова та нащесерце кава, ароматизатори, хімоза. На 30 днів треба відмовитися від кетчупу, майонезу, сосисок і подібних продуктів.

• Легкий білок: риба, морепродукти, яйця, горіхи, насіння. Молочне та сири, м’ясо – стоп.

• Більше зелені. Цільні крупи без глютену на сніданок або обід.

• Мінімізуємо глютен (овес, пшениця, жито) та лактозу/молочні білки. Бобові – замочувати і їсти не кожен день.

• Пити більше води, трав’яних настоїв.

• Основа раціону: овочі, зелень+білок. Риба, великий салат, горіхи, гречка – це достатньо на один прийом їжі.

• Пребіотики щодня. Якщо запалення ШКТ раніше діагностовано – робота нейромедіаторами: потрібно вживати ГАМК або габапентин, 5HTP, вітаміни групи В.

• Якщо основні скарги – виражені нескінченні здуття: раціон FODMAP на 3 тижня (встановіть додаток FODMAP A до Z та просто перевіряти продукти, які є “зеленою” групою) + приймайте ферменти обов’язково.

Фото: Pexels

27.04.2022 12:00


Топ-відео

Гарячі матеріали

Загрузка...

Ведучі каналу

Дивіться на ICTV

Вгору

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

    ВГОРУ