

Анастасія Голобородько
Сертифікований нутриціолог, консультант із харчування, фуд-терапевт. Консультант ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування
Якщо скінчилась свіжа зелень та овочі, то можна спробувати їх замінити тим, що є вдома.
Найбільш дієві способи, які допоможуть запобігти дефіциту вітамінів.
- Використовувати сушені трави. Мерщій у шухляди: скріше за все, там знайдуться сухі базилік, орегано, кріп чи інші прянощі.
- Використовувати заморозку та консервацію.
- Коренеплоди не варити, а запікати в шкірці (там вітаміни!), чи робити супи.
- Пророщувати цибулю та часник на підвіконні.
- Сочевицю, квасолю, нут замочити на 12 годин, злити воду, розподілити тонким шаром в тарілці та пророщувати в теплі. Заливати /зливати теплою водою кожні 5-6 годин, за 12-24 години будуть паростки! Це справжня бомба вітамінів та ферментів.
- Пророщувати насіння гарбуза, соняха (не смажені): замочити на 12 годин, злити воду, розкласти тонким шаром і оприскувати чи просто заливати/зливати теплою водою кожні 12 годин.
- Якщо нема насіння, можна вирощувати спеції: шукаємо цільні насінини коріандру, кмину, кропу, гірчиці – всі ці прянощі проростуть за декілька днів у землі в горщику. Просто поливайте і накрийте плівкою перші 2 дні, зробивши парничок.
- Якщо є насіння, горщик, земля, найшвидше проростають рукола, гірчиця, найповільніші – базилік, тархун, але саджайте все що в наявності. Замочити, посадити, полити, зробити парничок на 1-2 дні, потім ростити у відкритому горщику.
- Якщо овочів дуже мало, не забувайте додавати та “посилювати” їжу льоном, насінням, горіхами – це дуже поживно.
Фото: Pexels
Також по темі: Посівний календар садівника і городника на березень 2022 Де брати вітаміни взимку? Корисні властивості родзинок Дарунок сонця: навіщо нам вітамін D та у яких продуктах він міститься