

Запас яких продуктів варто зробити у бомбосховище, аби подбати не лише про свою безпеку, а й про здоров’я?
Аби зробити правильний продуктовий запас, в іделі вам потрібно запасти 2-3 пункти з кожного блоку. Але в крайньому випадку вистачить і по 1.
⠀
Вода – з розрахунку на 2-3 л на особу, якщо це тільки вода питна та приготування (для гігієни – окремо).
⠀
Консерви та сушені продуки – основний нормальний спосіб збереження. Повний набір можна розділити за основними життєвоважливими макронутрієнтами.
Білок:
- Консерва м’ясо (птиця, червоне м’ясо, субпродукти: печінка, сало)
- Консерва риба (солона, в олії, томатному соусі, в розсолі)
- Консерви бобові (відварена та в маслі/томатній пасті квасоля, нут, боби, сочевиця)
- Консерви бульйон (в концентрованому порошку, бульйонні кубики)
- Консерва горіхова паста (арахісова – недорого і довго насичує, горіхове борошно будь-яке)
- Сушене м’ясо та риба
- Батончики
Молочне:
- Сухе молоко (сухе соєве та інше альтернативне)
- Згущене молоко
- Білкові суміші (спортивного харчування, суміші запаси БАД магазинів та аптек, ВСАА, сироватковий протеїн у формі порошку), коли є вода⠀
Овочі:
- Консервовані овочі (у тушкованому, вигляді “ікри” та у вигляді домашніх заготовок)
- Томатна паста (концентрована)
- Консерви горох, кукурудза
- Буряк
- Морква
- Коренеплоди (за доступністю будь-які – корінь селери, петрушки – всі коренеплоди довго зберігаються і, крім картоплі, вживаються у сирому вигляді)
- Сухе картопляне пюре⠀
Зерна:
- Крекери, хлібці (пласкі, тонкі, як пінопласт, тільки потім сухарі і локшина швидкого приготування)
- Сухі пластівці готові до вживання (мультизлак, кукурудзяні, рисові – будь-які готові сніданки)
- Ячмінь, перлова, нешліфований рис, гречка, пшоно – цільнозернові тривалого насичення – коли є вода і можливість кип’ятити
- Сочевиця та колотий горох, пропарений рис і каші швидкого приготування – 2-хвилинне приготування, коли є вода і можливість кип’ятити
Фрукти/солодке (глюкоза):
- Чорнослив
- Родзинки
- Курага
- Фінік
- Джеми та варення
- Желе у пакетах (желатин, цукор)
- Печиво
- Консервовані фрукти в сиропі
- Мед та цукор
- Цукерки-льодяники
Жири та інше:
- Олії (як доповнення до будь-якого прийому їжі, олії = тривале насичення)
- Горіхи та насіння в будь-якому вигляді (сирому, смаженому)
- Арахіс
- Регідрон та будь-які електролітні суміші аптечні та спортивні (у простих умовах – сіль+цукор+вода)