ICTV Ранок 04.04.2022 12:25
04.04.2022 12:25
Поділитися

Продуктовий запас для бомбосховища: поради нутриціолога

Анастасія Голобородько
Анастасія Голобородько
Сертифікований нутриціолог, консультант із харчування, фуд-терапевт. Консультант ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування

Запас яких продуктів варто зробити у бомбосховище, аби подбати не лише про свою безпеку, а й про здоров’я?

Аби зробити правильний продуктовий запас, в іделі вам потрібно запасти 2-3 пункти з кожного блоку. Але в крайньому випадку вистачить і по 1.

Вода – з розрахунку на 2-3 л на особу, якщо це тільки вода питна та приготування (для гігієни – окремо).

Консерви та сушені продуки – основний нормальний спосіб збереження. Повний набір можна розділити за основними життєвоважливими макронутрієнтами.

Білок:

  • Консерва м’ясо (птиця, червоне м’ясо, субпродукти: печінка, сало)
  • Консерва риба (солона, в олії, томатному соусі, в розсолі)
  • Консерви бобові (відварена та в маслі/томатній пасті квасоля, нут, боби, сочевиця)
  • Консерви бульйон (в концентрованому порошку, бульйонні кубики)
  • Консерва горіхова паста (арахісова – недорого і довго насичує, горіхове борошно будь-яке)
  • Сушене м’ясо та риба
  • Батончики

Молочне:

  • Сухе молоко (сухе соєве та інше альтернативне)
  • Згущене молоко
  • Білкові суміші (спортивного харчування, суміші запаси БАД магазинів та аптек, ВСАА, сироватковий протеїн у формі порошку), коли є вода⠀

Овочі:

  • Консервовані овочі (у тушкованому, вигляді “ікри” та у вигляді домашніх заготовок)
  • Томатна паста (концентрована)
  • Консерви горох, кукурудза
  • Буряк
  • Морква
  • Коренеплоди (за доступністю будь-які – корінь селери, петрушки – всі коренеплоди довго зберігаються і, крім картоплі, вживаються у сирому вигляді)
  • Сухе картопляне пюре⠀

Зерна:

  • Крекери, хлібці (пласкі, тонкі, як пінопласт, тільки потім сухарі і локшина швидкого приготування)
  • Сухі пластівці готові до вживання (мультизлак, кукурудзяні, рисові – будь-які готові сніданки)
  • Ячмінь, перлова, нешліфований рис, гречка, пшоно – цільнозернові тривалого насичення – коли є вода і можливість кип’ятити
  • Сочевиця та колотий горох, пропарений рис і каші швидкого приготування – 2-хвилинне приготування, коли є вода і можливість кип’ятити

Фрукти/солодке (глюкоза):

  • Чорнослив
  • Родзинки
  • Курага
  • Фінік
  • Джеми та варення
  • Желе у пакетах (желатин, цукор)
  • Печиво
  • Консервовані фрукти в сиропі
  • Мед та цукор
  • Цукерки-льодяники

Жири та інше:

  • Олії (як доповнення до будь-якого прийому їжі, олії = тривале насичення)
  • Горіхи та насіння в будь-якому вигляді (сирому, смаженому)
  • Арахіс
  • Регідрон та будь-які електролітні суміші аптечні та спортивні (у простих умовах – сіль+цукор+вода)
Також по темі: Що взяти з собою в бомбосховище: список найнеобхідніших речей Довго не псуються: перелік продуктів з тривалим терміном зберігання Як спекти хліб вдома: на дріжджах, на кефірі та на воді — прості рецепти
04.04.2022 12:25


Топ-відео

Гарячі матеріали

Загрузка...

Ведучі каналу

Дивіться на ICTV

Вгору

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

    ВГОРУ