

Зелений чай – справді корисний напій, але за рахунок чого?
⠀
Перше – це поліфеноли у його складі. Поліфеноли – це фітохімікати (активні компоненти рослин), які мають властивості антиоксидантів і пребіотиків та беруть участь у формуванні сприятливої мікробіоти кишечника.
Плюс частина з них – інони, таніни, катехіни, геспередини, кумарини, алкалоїди, терпеноїди – мають виражену антимікробну активність у ШКТ.
Поліфеноли – це є лише в рослинних продуктах, а я за натуральність і легкість.
⠀
Науково доведено, що зелений чай:
- Містить катехіни, що мають приголомшливу здатність до гасіння вільних радикалів. А окислювальний стрес – це і помилка в раціоні, і засоби побутової хімії, і екологія, і токсичність оточення (від стресів до негативного мислення). Омолодження не існує, ми всі старіємо, та катаболічні процеси в тілі відбуваються щодня. Але виникли високотехнологічні способи уповільнення цих темпів старіння. Якісний зелений чай (не будь-який з полиці) – один із них. Базові чаї без вказівки походження та способу обробки можуть бути завантажені фторидами. Пакетики, швидкорозчинні суміші холодного чаю, декаф містять надто багато фтору. Еpigallocatechin-3-gallate, що міститься в зеленому чаї, захищає клітини від руйнування особливо активно.
- Чай стимулює мозкову діяльність та когнітивні функції. Кофеїн діє м’якше, ніж у обсмаженій каві. А l-теанін може долати гематоенцефалічний бар’єр. Амінокислота збільшує активність гальмівного нейромедіатора ГАМК, що має заспокійливу дію, збільшує рівень гормону задоволення дофаміну і виробництво альфа-ритму в мозку. Альфа хвилі – омріяний результат тих, хто медитує.
- Зелений чай покращує метаболізм жирів на 17% більше, ніж у групи плацебо. У випробуванні на мишках – на 40% знизив вміст у мікробіоті бактерій Firmicutes та на 20% підвищив тип Bacteroidetes – такий баланс у кишковій мікробіоті асоціюється з низьким індексом маси тіла.
- Антиоксидант, але тепер у світлі онко: досліджували рак грудей, простати та колоректальний рак.
- Альцгеймер, деменція та паркінсон: різні захворювання та руйнування у мозку можуть бути попереджені катехінами зеленого чаю.
- Зелений чай має антибактеріальний ефект, особливо це стосується гігієни ротової порожнини. Він діє як оральний пробіотик.
Фото: Pexels
Також по темі: Від звичайного чорного до гурманських сортів. Як правильно заварювати різні види чаю Чай матча: чому цей напій став популярним і навіщо його пити Не тільки чорний і зелений: які види чаю варто спробувати