Чим корисні плоди шипшини – перелік корисних властивостей, заради яких варто додати рослину у свій раціон.
Дика троянда – таку назву шипшина отримала через свої зовнішні ознаки. Але, окрім привабливого вигляду, ця рослина особлива тим, що ще від часів Стародавньої Греції її вважають лікувальним засобом.
Плоди шипшини застосовуються у вигляді настою, сиропу, екстракту та порошку.
Але у чому полягає її користь? І чому тобі варто додати її у свій раціон (звісно, якщо в тебе немає до неї протипоказань)?
Ранок у Великому Місті підготував цікаву підбірку корисних властивостей шипшини, яка відповість на ці запитання.
Корисні властивості шипшини
Зміцнює імунітет та підвищує опірність інфекціям
Рівень вітаміну C у шипшині у 40 разів вищий, ніж у лимоні. Тож не дивно, що рослину вважають ефективним засобом проти застуди та грипу.
Як відомо, під впливом аскорбінової кислоти зі стінок судин зчищається шкідливий холестерин, зміцнюються капіляри, мобілізуються захисні сили організму в боротьбі з різними інфекціями.
Тож зараз, як ніколи раніше, актуально заварити чай із шипшини.
Позитивно впливає на кровоносну систему
Через наявне у ній залізо, шипшина є дуже корисною для нашої крові.
Окрім того, що є ефективним засобом проти підвищення кров’яного тиску, рослина ще й зміцнює стінки судин, покращує властивості крові і знижує рівень холестерину.
А завдяки високому вмісту вітамінів Р і К шипшина пришвидшує загоєння ран та зростання кісток при переломах.
Покращує апетит
Користь для травної системи теж не піддається сумніву, а ще її було б важко перебільшити.
Також по темі: Натуральний детокс! ТОП продуктів, які очищають кишечник Не тільки чорний і зелений: які види чаю варто спробувати Корисні властивості буряка: навіщо включати його до раціонуШипшина покращує апетит, сприяє переварюванню їжі, допомагає засвоювати цукор і жир.
Допомогає позбутися набряків
Вживання напоїв із плодів шипшини допоможе позбавитись від набряків.
Це все через її слабку сечогінну та жовчогінну дію.
Тому не дивно, що за допомогою цієї рослинки лікують сечокам’яну хворобу та інші захворювання сечостатевої системи.
Виводить з організму шлаки і токсини
Шипшину прийнято вважати одним із найпотужніших антиоксидантів.
Як відомо, антиоксидантами вважаються штучні або штучно синтезовані речовини, що сповільнюють чи припиняють окиснення.
Таким чином, вони нейтралізують шкідливі шлаки і токсини і уповільнюють процес старіння.
Як та у якій кількості можна їсти шипшину?
Все залежить від того, що ти збираєшся нею лікувати.
Якщо для профілактики застуди або інфекційних захворювань, то у 300 мл води слід настояти шипшину й пити теплою по 50 мл 4-6 разів на добу.
При запальних процесах печінки та жовчних шляхів рекомендують споживати 1 ст. л. настою з шипшини тричі на день протягом 7-10 днів.
А взагалі, краще проконсультуватись із лікарем і добре вивчити особливості цієї рослини.
Протипоказання
Є ті, кому не можна їсти плодів шипшини. Це люди:
- які страждають виразкою шлунку, гастритом або підвищеною кислотністю;
- які мають схильність до утворення тромбів;
Особливих протипоказань для вагітних немає, але краще проконсультуватись із лікарем.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про корисні властивості цибулі.
Фото: Pixabay
Софія Сукач