УКР
01.12.2020 19:00
Поділитися

Як завжди тримати себе в формі – поради дієтолога


Численні дієти, підрахунок калорій, інтервальне голодування та відмова від вуглеводів. Чого тільки не зробиш заради ідеальної фізичної форми… Але наскільки це ефективно та корисно для здоров’я? Ранок у Великому Місті разом з дієтологом розповість про основи збалансованого харчування.

Їжа є основним фактором, який впливає на нашу фізичну форму, стан здоров’я, настрій та самопочуття.

Для того, щоб завжди бути енергійними та здоровими варто слідкувати за своїм харчуванням, адже ми – те, що ми їмо.

Про основні правила здорового раціону – розповідає дієтолог Юлія Поворознюк.

Збалансоване харчування – основа здоров’я

Їжа, яку ми споживаємо – це інформація про наше самопочуття та енергетичну активність.

Дієтолог Юлія Поворознюк

Дієтолог Юлія Поворознюк

Для того, щоб бути здоровими та енергійними, ми повинні вживати достатню збалансовану кількість білків, жирів та вуглеводів, які є «будівельними» матеріали для нашого організму.

Чи існує ідеальний раціон, який підійде кожному

Не існує універсального раціону для кожного, адже ми всі індивідуальні.

При формулюванні раціону важливий персоналізований підхід до кожної людини.

Варто враховувати особливості її способу життя, фізичну активність, наявність хронічних захворювань та структури ШКТ.

Продукти, вживання яких краще обмежити:

  • Солодощі
  • Солодкі газовані напої
  • Фаст-фуд
  • Хлібобулочні вироби (альтернатива – цільнозерновий бездріждьовий хліб)
  • Фрукти (дозволяється не більше 300 г за добу, оптимально їсти після сніданку чи обіду, як десерт).

Особливо ретельно треба слідкувати за кількістю спожитих вуглеводів, адже в 96% випадків – надлишкова вага з’являється саме від перебору вуглеводів. Тому не варто налягати на каші, картоплю, мед, фрукти, молоко. Всього повинно бути в міру.

Основні принципи правильного харчування

1. Режим прийому їжі

У здорової людини повинно бути 3 прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря. Бажано не робити між ними перекусів.

2. Чисті проміжки між їжею

Варто дотримуватися харчової паузи між прийомами їжі – 4 години. Між вечерею та сніданком – мінімум 12 годин.

3. Достатній водний режим

Необхідно випивати мінімум 1.5 л. води кожного дня. Бажано пити теплу воду, адже вона здатна гальмувати відчуття голоду.

4. Збалансованість прийомів їжі

Справа не в підрахунку калорій, а в співвідношенні білків, жирів та вуглеводів, які повинні бути в кожному прийомі їжі.

Норма білків – 1-1,2 г на 1 кг.

Не варто нехтувати жирами (горіхи, насіння, оливкова олія, вершкове масло, сало), адже вони дають відчуття ситості.

Також по темі: Чим замінити шкідливі продукти: список корисних аналогів Для здоров'я та довголіття: продукти, які містять антиоксиданти Топ продуктів, які дають організму енергію

Нагадаємо, що раніше Ранок у Великому Місті розповідав, як не набрати зайву вагу взимку.

Фото: Unsplash

Психолог: Юлія Поворознюк       

Валентина Чорна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

01.12.2020 19:00



Загрузка...

Дивіться на ICTV

Зареєструйтесь

Увійти, використавши ваші дані

Забули пароль?

Відновлення паролю

Увійти через соц. мережу

ВГОРУ
Вгору

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: