PGRpdiBjbGFzcz0iaWN0dl9hX2JveCI+PGNlbnRlcj48c2NyaXB0IGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWlkPSIxMzE4IiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1mb3JtYXQ9ImZ1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLXNpdGVfaWQ9IklDVFZfRnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tY29udGVudF9pZD0ie3JlcGxhY2VfbWV9IiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+PC9jZW50ZXI+PC9kaXY+
УКР
УКР

Як правильно харчуватися взимку, щоб не набрати зайву вагу?

0 - 0

Узимку наш організм переходить в енергозберігаючий режим. Обмін речовин уповільнюється, а бажання їсти стає лише сильнішим. Як наслідок – ми багато їмо, мало рухаємося і набираємо зайву вагу. Саме тому так необхідно побудувати свій «зимовий» раціон харчування. У цьому нам допомогла лікар-дієтолог Наталія Суслова.

Наш організм готується до зимового періоду ще з осені. Він починає витрачати ще більше енергії, саме тому з’являється сонливість, знижується наша працездатність, а також погіршується настрій. Режим роботи організму у теплу пору року відрізняється від режиму роботи взимку, тому потрібно знати, які продукти слід обмежити у своєму раціоні, а які навпаки – вживати частіше.

корисна їжа фото

«Важливо включати у зимовий раціон продукти, що містять білки, корисні жири, складні вуглеводи, вітаміни, мінеральні сполуки та антиоксиданти», – радить нам лікар-дієтолог.

Наталія Суслова виділила продукти, необхідні організмові взимку:

1. Джерелом білків є молочні продукти, яйця, м’ясні бульйони, риба, бобові.

молоко, яйця, сир фото

2. Жири гарантують організмові тривалу енергію, роблять клітини стійкішими, захищають від запальних процесів. Джерелом корисних жирів є вершки, сметана, жирна морська риба, горіхи, оливкова, лляна олія, шматочок сала.

печена риба фото

3. Вуглеводи у холодну погоду дають енергію, необхідні для повноцінної роботи нервової системи, підтримують знешкоджувальну функцію печінки. Вони містяться у цільнозернових кашах, хлібі та хлібцях із цілого зерна, всіх овочах, фруктах та ягодах.

цільнозерновий хліб фото

4. Джерелами вітамінів та антиоксидантів є овочі, не лише свіжі, але й квашені, фрукти, різнокольорові ягоди, настій шипшини, висівок, компоти з морожених ягід (обліпихи, малини, смородини), відвари сухофруктів, трав’яні чаї, горіхи, насіння льону, кунжуту, соняшника, гарбуза, тощо.

овочі і фрукти фото

5. Обов’язковими є зігріваючі страви, насамперед супи, страви з яєць, молочні каші.

борщ фото

Як правильно побудувати свій «зимовий» режим харчування?

1. Ранок варто починати зі склянки теплої води з кількома каплями лимонного соку.

2.В обідню пору їжте овочеві супиз додаванням бобових(нуту, чечевиці, машу, гороху), борщ, капусняк, розсольник або легкий курячий бульйон із зеленню.

3. Гарячий чай із лимоном, імбирем буде помічним під час прогулянки у холодну пору. Упродовж дня пийте багато теплих напоїв — чай, компот, навіть просто теплу воду.

4. Для вечері чудово підійдуть легкі страви — тушковані (приготовані на пару, запечені) овочі, запечена риба, кисломолочний сир, легкі овочеві супи або супи–креми.

5. А перед сном бажано випити склянку кисломолочного напою — кефіру, сироватки, закваски.

Узимку слід обмежити вживання солодкого – тортів, тістечок, печива.

солодке фото

Проте, якщо ви не можете від них відмовитися, то іноді можна поласувати власною випічкою з використанням морожених ягід, сухофруктів.

Іра Ухіна

27.11.2017 21:45
0 - 0



Загрузка...

Дивіться на ICTV

Зареєструйтесь

Увійти, використавши ваші дані

Забули пароль?

Відновлення паролю

Увійти через соц. мережу

ВГОРУ
Вгору