Різдвяне меню, які страви мають бути на Святвечір.
24 грудня (6 січня) християни святкують Святвечір і традиційно ставлять на стіл 12 пісних страв.
Однак, які саме страви варто подавати і чому їх має бути саме 12?
Ранок у Великому Місті вже готовий тобі про все розповісти.
Тож читай і запам’ятовуй!
Традиції Святвечора
Кутя
Починати трапезу на Святвечір потрібно з головної страви — куті.
Її принято готувати з пшеничної чи ячмінної, рисової каші, додавши горіхи, мак та родзинки за смаком.
За стіл родина сідає, коли на небі з’являється перша зірка, що символізує Віфлеємську зірку, яка привела мудреців до немовляти-Христа.
Вважається, що чим багатша кутя, тим більше щастя і достатку чекає сім’ю в новому році.
На Святвечір традиційно ставлять на стіл 12 пісних страв — за кількістю апостолів.
Також по темі: Різдво 2022: традиції свята і що не можна робити Новорічні пісні 2023: плейлист для святкового настрою З Різдвом Христовим 2022: найтепліші побажання у прозі та віршахОскільки цього дня ще триває піст, то на столі не має бути страв з м’яса, молока, риби та яєць.
До речі, алкоголь теж заборонений, а замість нього на стіл ставлять глечик узвару.
Узвар варто приготувати зранку і дати йому настоятись, щоб аромат був запашним, а смак насиченим.
Традиційний різдвяний напій готується з сухофруктів.
Узвар на столі символізує очищення.
Першим за стіл має сідати хазяїн дому.
Потім кожен починає трапезу з трьох ложок куті, яку запивають узваром.
Далі можна всі переходять до решти страв.
Що подавати на стіл, кожна господиня визначає сама. Суворого переліку немає.
Фото: Рexels