ICTV Ранок 01.10.2021 09:04
01.10.2021 09:04
Поділитися

Що таке глютен і чи шкідливий він для здоров’я 

Що таке глютен і чи шкідливий він для здоров’я 

Шкода і користь глютену для людського організму. 

Алергічні реакції та непереносимість деяких продуктів сьогодні зустрічаються на кожному кроці.

Маркетологи, маніпулюючи цією тенденцією у харчовій промисловості, просувають безглютеновий товар на ринку, а ресторації, та й взагалі харчова галузь, поспішають в меню написати, що страви виготовлені з продуктів без вмісту глютену.

Що це: маркетинговий хід чи реальна небезпека для людського організму?

Що таке непереносимість глютену? Які наслідки можуть бути від того, що переїв булочок?

Та яку небезпеку приховує глютен, якщо раптом виявиться, що у твого кишківника проблеми з його перетравлюванням?

Довідка. Глютен – це рослинний білок, що міститься в багатьох злакових культурах (ячмінь, жито, пшеничні зерна, овес). Це поєднання протеїнових амінокислот та ферментів, які склеюють борошно, роблять тісто клейким і пишним.

Глютен як харчовий компонент

Інша назва глютену – клейковина – обумовлена властивостями самої речовини. Якщо вилучити глютен із зернових, він виглядатиме як клейка маса без вираженого смаку та запаху, і з сірим відтінком.

За кількістю глютену визначається якість борошна:  чим вища кількість цієї речовини, тим цінніші властивості борошна і, отже, вищий його сорт.

Саме завдяки йому тісто стає пористим, а здобна випічка – особливо смачною.

Глютен містить близько 18 незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі самостійно.

бублики фото

До основних відносять:

  • метіонін (амінокислота, яка бере участь у виробленні гемоглобіну);
  • лізин (амінокислота, яка бере участь в регенеративних процесах внутрішніх органів і тканин);
  • треонін (ліпотропна амінокислота, яка підтримує нормальну працездатність органів шлунково-кишкового тракту).

Корисні властивості глютену 

Глютен міститься в багатьох продуктах, входить до складу деяких вітамінних добавок, завдяки своїм неоціненним корисним властивостям.

До основних корисних властивостей відносять:

  • нормалізацію рівня гемоглобіну;
  • регенерацію тканин на клітинному рівні;
  • зміцнення імунної системи;
  • відновлення функцій шлунка і кишківника;
  • зміцнення кісткової тканини;
  • відновлення організму після операцій, травм;
  • насичення організму полівітамінами та мінералами.

Основний аргумент на користь глютену вказує саме на посилення регенеративних здібностей тканин при вживанні продуктів із ним.

Але звідси випливає і шкода для звичайних людей, без симптомів непереносимості клейковини – нарощення жирової або м’язової маси.

Також по темі: Кому не можна молоко. Ознаки непереносимості лактози та лікування Модне (не)молоко: основні види, користь і шкода рослинного молока Чи варто їсти сало: корисні властивості та протипоказання

Шкода від клейковини

Багато лікарів, включаючи дієтологів, вважають глютен шкідливим для організму продуктом.

Особливо пропагують шкоду від клейковини маркетологи, які беруть участь в просуванні нових дорогих напрямків в харчовій промисловості.

Як ми з’ясували вище, він навіть корисний для людського організму, а основна шкода ж полягає в наступному:

  • розвиток алергічних реакцій: можливість інтоксикації;
  • сильні функціональні розлади органів шлунково-кишкового тракту;
  • непереносимість глютену;
  • подразнення слизових тканин шлунка або кишківника.

паста фото

Надмірне споживання глютену. Які ускладнення?

До особливих ускладнень після надмірного вживання глютену в їжу і накопиченні його в організмі вважають такі:

  • розлад шлунку;
  • регулярні запори;
  • метеоризм або підвищене газоутворення;
  • шлункові розлади;
  • болі в області кишківника.

Глютен є безпечним  для здорової людини – без проблем з травленням і без схильності до виникнення алергії на рослинний білок, що виконує функцію транспортування вітамінів В і А.

Непереносимість глютену або целіакія

Ще одним захворюванням, рідкісним в гастроентерологічній практиці (лише 1-2% випадків на земній кулі), є целіакія, або непереносимість глютену.

Особливість целіакії характеризується неприйняттям імунної системи людини клейковини.

Імунітет сприймає його як чужорідний білок і відторгає з організму. Проте це генетична хвороба.

Навіть найменші дози глютену для людей з целіакією здатні привести до серйозних негативних наслідків.

В цьому випадку єдиним способом лікування є безглютенова дієта.

Ознаки непереносимості наступні:

  • різке зниження імунітету;
  • сильні проблеми з кишківником (здуття, діарея, розлади);
  • випадання волосся;
  • головний біль
  • висипання на шкірі;
  • погіршення обміну речовин.

Особливо неприємно така непереносимість проходить у маленьких дітей.

У малечі, крім усього цього, може виявлятися затримка в розвитку.

Найчастіше симптоми виражені неяскраво, тому точно виявити недугу можна тільки після спеціальних аналізів.

У лікарні слід здати імуноферментний аналіз крові на негативну реакцію з боку організму на цей рослинний білок.

У домашніх умовах також можна перевірити, чи є алергія на глютен. Для цього придбай тест, який продається в будь-якій аптеці.

Також по темі: Кому не можна молоко. Ознаки непереносимості лактози та лікування Модне (не)молоко: основні види, користь і шкода рослинного молока Чи варто їсти сало: корисні властивості та протипоказання

Продукти з глютеном

Прямий шлях потрапляння глютену в харчові продукти – коли продукт виготовлений із ніяк не оброблених інгредієнтів, що містять глютен.

В такому випадку, щоб виявити клейковину, досить вивчити склад продукту на упаковці.

Ти рідко зустрінеш сама назву “глютен” у складі продукту на упаковці, шукай треба такі слова як: пшениця / жито / ячмінь, пшеничне / житнє / ячмінне борошно.

Лише в рідкісних випадках – та й те на харчових продуктах іноземного виробництва – в складі вказують саме глютен.

Так само треба знати, що всі нижчевказані крупи і виготовлені з них продукти так само містять глютен.

  • жито (пшениця спельта)  та зернові культури роду пшениці;
  • дурум – особливий твердий вид пшениці;
  • манна крупа (семоліна), кус-кус та булгур;
  • тритикале – особливий вид зерна, отриманий шляхом схрещування пшениці і жита;
  • ячна і перлова крупи виготовлені з ячменю.

Окремо треба поговорити про овес.

Овес, вівсяні пластівці та вівсяна крупа спочатку не містять глютену, але насправді ці продукти потенційно небезпечні для людей з целіакію і непереносимістю глютену.

Перша небезпека криється в тому, що в складі зерна вівса є свій власний білок, який може викликати сильну аутоімунну реакцію організму, незалежно від глютену.

Але наявність такої реакції найчастіше спостерігається саме у людей з целіакію і непереносимістю глютену.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про корисні властивості обліпихи.

Фото; Unsplash

01.10.2021 09:04

Топ-відео

Гарячі матеріали

Загрузка...

Ведучі каналу

Дивіться на ICTV

Вгору

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

    ВГОРУ