ICTV Ранок 02.12.2021 12:01
02.12.2021 12:01
Поділитися

Як правильно харчуватися взимку, щоб не набрати зайву вагу?

Як правильно харчуватися взимку, щоб не набрати зайву вагу?

Дієтолог розповіла про те, як не набрати зайву вагу взимку.

Узимку наш організм переходить в енергозберігаючий режим.

Обмін речовин уповільнюється, а бажання їсти стає лише сильнішим.

Як наслідок — ми багато їмо, мало рухаємося і набираємо зайву вагу.

Також по темі: Для здоров'я та довголіття: продукти, які містять антиоксиданти Корисні властивості ківі: чому цей зелений фрукт має бути в раціоні Шеф-кухар Євген Клопотенко: правильного харчування не існує! | 33 за 3

Саме тому так необхідно побудувати свій «зимовий» раціон харчування. У цьому нам допомогла лікар-дієтолог Наталія Суслова.

Які продукти мусять бути у нашому раціоні?

Наш організм готується до зимового періоду ще з осені.

Він починає витрачати ще більше енергії, саме тому з’являється сонливість, знижується наша працездатність, а також погіршується настрій.

Режим роботи організму у теплу пору року відрізняється від режиму роботи взимку, тому потрібно знати, які продукти слід обмежити у своєму раціоні, а які навпаки – вживати частіше.

Важливо включати у зимовий раціон продукти, що містять білки, корисні жири, складні вуглеводи, вітаміни, мінеральні сполуки та антиоксиданти, – радить нам лікар-дієтолог.

Білки

молоко яйця фото

Фото: Pixabay

Прекрасним джрелом білків є молочні продукти, яйця, м’ясні бульйони, риба, бобові.

Жири

риба фото

Фото: Pixabay

Ці сполуки гарантують організмові тривалу енергію, роблять клітини стійкішими, захищають від запальних процесів.

Джерелом корисних жирів є вершки, сметана, жирна морська риба, горіхи, оливкова, лляна олія, шматочок сала.

Вуглеводи

вуглеводи фото

Фото: Pixabay

У холодну погоду вони дають енергію, необхідні для повноцінної роботи нервової системи, підтримують знешкоджувальну функцію печінки.

Вуглеводи містяться у цільнозернових кашах, хлібі та хлібцях із цілого зерна, всіх овочах, фруктах та ягодах.

Вітаміни та антиоксиданти

яблуко фото

Фото: Pixabay

Джерелами цих чудодійних речовн є овочі, не лише свіжі, але й квашені, фрукти, різнокольорові ягоди, настій шипшини, висівок, компоти з морожених ягід (обліпихи, малини, смородини), відвари сухофруктів, трав’яні чаї, горіхи, насіння льону, кунжуту, соняшника, гарбуза, тощо.

Обов’язковими такж є зігріваючі страви, насамперед супи, страви з яєць, молочні каші.

 «Зимовий» режим харчування

Ранок

Починай свій день із склянки теплої води. Не забудь додати туди кілька капель лимонного соку.

На сніданок краще вибрати щось легке, але поживне: вівсяну кашу, творог або варені яйця.

Обід

суп фото

Фото: Pixabay

В обідню пору слід їсти перші страви.

Це можуть бути овочеві супи, борщ, капусняк, розсольник або легкий курячий бульйон із зеленню.

До овочевих супів варто додати бобові — нут, чечевицю, маш, горох.

Упродовж дня

Не забувай пити багато теплих напоїв — чай, компот, навіть просто теплу воду.

Гарячий чай із лимоном, імбирем буде помічним під час прогулянки у холодну пору.

Вечеря

тушковані овочі фото

Фото: Pixabay

Наприкінці дня чудово підійдуть легкі страви.

Тушковані (приготовані на пару, запечені) овочі, запечена риба, кисломолочний сир, легкі овочеві супи або супи–креми.

Перед сном

Перед тим, як бігти в ліжко, ще раз забіжи на кухню.

Там бажано випити склянку кисломолочного напою — кефіру, сироватки, закваски.

Обмеж себе в солодкому

солодощі фото

Фото: Pixabay

Узимку краще відмовитись від тортів, тістечок та печива.

Проте, якщо ти не можеш від них відмовитися, то іноді дозволь собі поласувати власною випічкою з використанням морожених ягід чи сухофруктів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про типові помилки харчування.

Фото: Unsplash

02.12.2021 12:01

Топ-відео

Гарячі матеріали

Загрузка...

Ведучі каналу

Дивіться на ICTV

Вгору

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

    ВГОРУ