PGRpdiBjbGFzcz0iaWN0dl9hX2JveCI+PGNlbnRlcj48c2NyaXB0IGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWlkPSIxMzE4IiBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1mb3JtYXQ9ImZ1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLXNpdGVfaWQ9IklDVFZfRnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tY29udGVudF9pZD0ie3JlcGxhY2VfbWV9IiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLmFkdGVsbGlnZW50LmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjExL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+PC9jZW50ZXI+PC9kaXY+
УКР
УКР

Сирний сомельє розповів, як правильно обирати сир із пліснявою (ФОТО)

0 - 0

Сир з пліснявою вважається традиційним, адже на сирі легше утворити плісняву, ніж уникнути її. Ще здавна, до початку пастеризації молока, слово сир і пліснява були синонімами.

Вас лякає його вигляд, а запах відштовхує? Та якщо наважитися і спробувати такий вид сиру, можливо, це буде найсмачніший молочний продукт, який ви колись їли.

Сир з білою пліснявою

нарізка сиру фото

Це м’який сир, на шкірці якого поселився грибок Penicillium camemberti або Penicillium candidum. Найпопулярніші – це Брі, Камамбер та Шевр.

Брі. Якщо ви тільки починаєте знайомитись з м’якими сирами, то почніть саме з брі – короля усіх сирів. Смак – ніжний, вершкового масла, можливо, відчуєте післясмак паперу. Пліснява у цього сиру зовсім нейтральна, тому французи полюбляють поєднувати його з різними солодкими джемами чи конфітюрами.

Камамбер. За складом як Брі, але родом не з центральної, а з північної Франції. Через зміну клімату змінився і смак сиру, тому йому дали окрему назву – Камамбер. Смак – гостренький, вареної капусти чи броколі, відчутні нотки аміаку. Якщо запекти цей сир у духовці, то він стане ще ароматнішим, а багет і малиновий конфітюр в поєднанні з Камамбером створять насправді вишукану страву.

елітні сири фото

Шевр. Цей сир робиться з козиного молока, тому ви відразу відчуєте характерний козиний запах і смак білого недопеченого хліба. Шевр солонуватий і трошки нагадує розсільні види сирів, що сподобається любителям Бринзи чи Фети.

Сир з червоною пліснявою

Сири з цієї підгрупи незабутні на запах та смак, адже тут не просто добавляють грибок, а омивають краї сиру у розчині з солі, горілки, вина або іншого алкоголю.

Грюйєр. Швейцарський сир зі смаком сирих фісташок та фундука, що у післясмаку має металеві нотки. Це класичний сир для фондю – традиційної швейцарської страви з сиру та вина.

Тет-де-Муан. Рецепту цього сиру більше 1000 років, а для нарізки був створений окремий інструмент – кернер, за допомогою якого вирізають сирні квіти. Тет-де-Муан має характерний сильний аромат чебрецю, смаженого арахісу, на смак гострий, нагадує чорний перець.

Сир з благородною блакитною пліснявою

сир з пліснявою фото

До м’якого сиру додають грибок Penicillium roqueforti. Блакитна пліснява хоч і страшна на вигляд, але повністю безпечна для споживання.

Горгонзола. Найвідоміший італійський сир, що схожий на плавлений сирок з грибним післясмаком. Горгонзола буває двох видів – Piccante та Dolce. Цей сир, зазвичай, десертний, але іноді використовується у кулінарії – його додають у пасту чи різотто.

Дорблю. Німецький сир із врівноваженим солоним смаком та пряним ароматом. Колись був єдиним сиром із блакитною пліснявою, адже тільки його можна було зустріти у роздрібному продажі. Без нього не існує сучасна сирна тарілка, адже Дорблю бездоганно підходить до фруктів, горіхів та напівсолодких вин.

Рокфор. Один з найвідоміших сирів у світі, займає друге місце за популярністю у Франції. Виготовляється з овечого молока, тому має різкий аромат овечого сиру. Солодкувато-солоний на смак, відчуваються кристалики на зубах. Витримується в печерах зі спеціальним середовищем для розмноження плісняви.

Перед тим, як купувати, понюхайте сир з пліснявою. Якщо почуєте різкий запах аміаку, або ж побачите червону плісняву на блакитній, то не варто брати цей сир. І пам’ятайте: сир – надзвичайно корисний продукт, коли його їсти у невеликій кількості.

елітний сир фото

Ірина Поліщук, сирний сомельє

Також читайте: Як правильно обирати твердий сир: поради від сомельє 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

04.03.2018 16:48
0 - 0



Загрузка...

Дивіться на ICTV

Зареєструйтесь

Увійти, використавши ваші дані

Забули пароль?

Відновлення паролю

Увійти через соц. мережу

ВГОРУ
Вгору

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: